Oikean kameran löytäminen ammattilaiskäyttöön on kuin etsisi itselleen seuraavaa lomakohdetta. Oikea vastaus riippuu täysin omista mieltymyksistäsi, budjetistasi ja mitä lomaltasi (ja tässä tapauksessa kameraltasi) odotat. Toisin sanoen kameran valinta on hyvin yksilöllistä, mutta seuraava ytimekäs lista voi auttaa sinua löytämään kameran, joka sopii juuri sinun omiin tarpeisiisi.

Näin valitset sopivan kameran ammattilaiskäyttöön

1) Oletko siirtymässä kamerajärjestelmästä tai mallista toiseen? Jos näin on, pyri valitsemaan uusi kamerasi niin, että se olisi yhteensopiva jo olemassa olevien varusteidesi, kuten objektiivien ja runkojen kanssa. Yhteensopivan järjestelmän ja varusteiston yhdistäminen on tällöin paljon nopeampaa ja mikä tärkeintä, paljon edullisempaa kuin kokonaan uuden laitteiston käyttöön ottaminen.

2) Millaisia objektiiveja tarvitset työssäsi? Kameroiden rungot voivat tulla ja mennä, mutta objektiivien tapauksessa niiden käyttöikä voi olla merkittävästi pidempi. Hyvä objektiivi on valokuvaajan tärkeimpiä varusteita ja siihen kannattaa panostaa. Objektiivin tai objektiivien valinta riippuu paljolti siitä, millaiseen valokuvaukseen ja millaisiin olosuhteisiin kameraa tarvitaan.

3) Peilillinen vai peilitön kamera? Sekä peilillisellä että peilittömällä kameralla on omat hyvät ja huonot puolensa. Mieti siis tarkkaan, kumpi näistä vaihtoehdoista palvelee paremmin omia tarpeitasi ja valitse sen mukaan.

4) Videota vai kuvaa? Tämä vastaus riippuu paljolti siitä, millaisia kuvauskeikkoja otat vastaan. Aiotko kuvata enemmän häissä, syntymäpäivillä tai muissa juhlissa, joissa hyvä kuvanlaatu myös videoissa on tärkeää? Vai keskitytkö enemmän muotokuvaamiseen tai luontokuvaamiseen? Se, mihin tarkoitukseen kameraa tullaan käyttämään määrää pitkälti sen, millainen kameran tulisi olla.

5) Kameran ja kuvakennon koko. Mitä suurempi kamera ja kuvakenno, sitä laadukkaampi on myös itse kuva. Tämä ei kuitenkaan täysin ratkaise kameran valintaa, sillä ennen ostoa sinun tulisi varmistaa, että kameran ja kuvakennon koko todella sopivat omiin tarpeisiisi.

6) Kameran osto on kompromissi. Juuri omaan työhön sopivan kameran löytäminen on omanlainen prosessinsa, jonka kautta pyrit selvittämään, millaisen kameran ominaisuuksien tasapaino sopii juuri sinun tyyliisi.

7) Pidä vielä lopuksi mielessä, että uudempi ei ole aina parempi, erityisesti silloin, jos huomaat, että siinä missä kameran suorituskyky kasvaa vain vähän, hinta taas nousee selkeästi. Tässä tilanteessa vertailu on lähes lyömätön apulainen.