Valokuvausala on yksi niistä luovista taiteen aloista, joilla työskentelee suuri joukko kokemuksen kautta itseoppineita valokuvaajia. Vaikka menestyneen valokuvaajan vaatimuksiin ei kuulu esimerkiksi lääkärin tai opettajan tavoin pakollinen peruskoulutus, useat ammattilaisiksi pyrkivät valokuvauksesta kiinnostuneet nuoret ja aikuiset suuntaavat mielellään koulun penkille enemmän tai vähemmän kattavan pohjakoulutuksen saamiseksi.

Monia mahdollisuuksia

Kilpailu valokuvausalalla on todella kovaa ja monien muiden taiteen alojen tapaan myös valokuvauslinjoille hakee vuosittain valtava määrä halukkaita. Vaikka markkinat ovat monipuoliset, vastavalmistuneita valokuvaajia saapuu alalle usein enemmän kuin mitä töitä on tarjolla.

Valokuvausalalta valmistuneet työskentelevät usein esimerkiksi lehdissä tai mainonnassa. Lisäksi muita suosittuja ammatteja ovat muotokuvaaminen, luontokuvaaminen ja valokuvataide. Vaikka osa työskentelee tietyn yrityksen palkkalistoilla, suurin osa valokuvaajista päätyy tekemään itsenäisesti töitä joko freelancerina tai yrittäjänä esimerkiksi omassa valokuvastudiossa, joka tarjoaa palveluitaan niin ristiäisiin, syntymäpäiville, valmistujaisiin kuin vaikkapa häihin ja muihin merkkipäiviin.

Valokuvausta voi opiskella sekä opistoissa, ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Valokuvaajaksi voi päästä myös oppisopimuksen kautta, ja itseoppinut valokuvaaja voi saada valokuvauksen ammattitutkinnon esimerkiksi näyttötutkinnon kautta. Tässä mielessä siis vaihtoehtoja on runsaasti, jolloin opintovaihtoehdot voidaan sopeuttaa pitkälti omien tavoitteiden mukaisesti. Opistotason koulutus kestää yleensä vain vuoden ajan, jolloin työelämään pääsee nopeammin, siinä missä korkeakouluissa opinnot kestävät noin 3,5–4,5 vuotta, vaikkakin laajemman koulutuksen lisäksi niihin sisältyy myös työharjoittelu.

Mielessä kannattaa kuitenkin pitää, että pelkkä koulutus ei tee kenestäkään valmista valokuvaajaa, sillä kuten muillakin luovilla aloilla, tärkeintä on oma intohimo työhön sekä kokemuksen kartuttaminen. Tässä mielessä yliopistotason koulutus ei välttämättä ole aina paras, sillä pohjaa ammatille voi hakea yhtä hyvin esimerkiksi aikuiskoulutuksen tai ammattikoulun puolelta. Valokuvaamiseen erikoistuneet opistot tarjoavat opiskelijoille varsin kattavan pohjakoulutuksen ja samalla opiskelija saa parempaa käsitystä siitä, millainen ammatti on kyseessä. Lisäksi monissa kouluissa aikaisempi kokemus katsotaan hyväksi, joten kamera kannattaa hyvinkin napata käteen jo ennen pääsykokeita!

Vaikka teknologia onkin vienyt valokuvaajilta jonkin verran töitä, on hyvä muistaa, että se on tuonut mukanaan alalle myös uusia mahdollisuuksia. Menestyneeltä valokuvaajalta edellytetäänkin tänä päivänä tietysti luovuuden ja valokuvaustaitojen lisäksi kovaa motivaatiota, asiakasosaamista, hyvää silmää liiketoiminnalle sekä taitoa myydä ja markkinoida palveluitaan.