Valokuvaajan ammatti ottaa, mutta myös antaa paljon. Päivät voivat venyä pitkiksi, välillä töitä ei riitä ja joskus töitä on liikaa. Silti intohimoisella valokuvaajalla on mukanaan onni, jota moni ei potkaise elämänsä aikana välttämättä ollenkaan: mahdollisuus tehdä intohimostaan ammatti.

Luovuuden lisäksi valokuvaajalta vaaditaan monenlaisia taitoja niin erilaisten asetelmien, tilojen kuin kuvakulmien hahmottamisesta aina kameran lähes täydelliseen hallintaan. Vaikka monet päätyvät valokuvataiteen puolelle, on asiakkaiden kanssa työskentelevien valokuvaajien ymmärrettävä, että kuvaamisen päämääränä on se, että hyvältä näyttävien kuvien lisäksi myös asiakas on tyytyväinen lopputulokseen.

Valokuvaaja ikuisella opintiellä

Vaikka asianmukaiseen varustukseen on tärkeää panostaa, loppujen lopuksi valokuvauksessa taito ratkaisee. Valokuvaajan ammatti tulisikin nähdä niin sanotusti ikuisena opintienä, jossa kehittyy pelkästään kokemuksen kautta. Tämän takia uransa alussa monet aloittelevat valokuvaajat työskentelevät useilla eri aloilla samaan aikaan ja ottavat vastaan monipuolisesti kuvauskeikkoja. Jossain vaiheessa monet näistä valokuvaajista alkavat erikoistua tiettyyn alaan, kuten luontokuvaamiseen tai muotokuvaamiseen, mutta monet jatkavat eläkepäiviin saakka monipuolisten työkeikkojen äärellä. Parhaimmillaan valokuvaajan työ onkin vaihteleva ja jännittävä ammatti, jossa yksikään päivä ei ole samanlainen.

Monet valokuvaajat pääsevät yritysten palkkalistoille. Näistä yleisimpiä ovat esimerkiksi lehdet, mainostoimistot, valokuvausliikkeet ja tapahtumanjärjestäjät. Suurin osa valokuvaajista tienaa silti tänä päivänä elantonsa yrittäjinä tai freelancereina. Itse asiassa yrittäjyydestä on tullut valokuva-alalla niin suosittu suuntaus, että jo koulun penkillä opiskelijoita on alettu kannustamaan yhä enemmän yrittäjyyden pariin, ja lisäksi koulutusohjelmiin on alettu sisällyttämään aiempaa runsaammin yrityspuoleen painottuneita kursseja.

Monipuoliset työkeikat

Normaalisti valokuvaajien kuvauskeikat saavat alkunsa toisen yrityksen toimeksiannosta. Yrittäjiä tai freelancereita palkkaavia yrityksiä on laidasta laitaan: ne voivat olla suuria IT-alaan erikoistuneita yrityksiä, jotka hakevat uuteen mainoskampanjaansa osaavaa valokuvaajaa, tai Pay n Play Supernopea -nettikasinon tapaisia monipuolisia viihdekeskuksia, jotka hakevat taiteellista silmää uusien tuotteidensa kuvaamiseen ja lanseeraukseen.

Kuvaustilanteet voivat vaihdella suurestikin toimeksiannosta toiseen. Asiakaspainotteisessa työssä asiakkaan pyyntöjä ja vaatimuksia tulee kuunnella, mutta samalla omaa kokemusta ja osaamista tulisi osata soveltaa asiakkaan toiveisiin. Töiden paiskimiseen kannattaa valmistautua toden teolla, mutta valokuvaajan työ on parhaimmillaan äärimmäisen palkitsevaa, inspiroivaa ja vaihtelevaa, ja moni valokuvaaja viihtyy työssään aina eläkepäiviin saakka.