Kaupallinen valokuvaus on paljon puhuttu teema. Siinä missä vielä muutama vuosi taaksepäin kaupallinen valokuvaus käsitti suurimmaksi osaksi suurten kansainvälisten yritysten mainoskampanjoiden luomisen, tänä päivänä kaupallinen valokuvaus on paljon muutakin.

Mitä on kaupallinen valokuvaus?

Kaupallinen valokuvaus pitää sisällään monipuolisen valikoiman valokuvauspalveluita aina tuotekuvauksista muotiin ja ruokavalokuvaukseen. Kaupallinen valokuvaus on toisin sanoen ammattimaisten ja korkealaatuisten valokuvien luomista yritysten kaupallisiin tarkoituksiin. Itse asiassa lähes jokainen yritys tarvitsee jossain vaiheessa elinkaartaan kaupallista valokuvausta aina verkkosivujen luomisesta mainoskampanjoihin, konferensseihin ja yrityksen brändin rakentamiseen. Lisäksi kaupallista valokuvausta on alettu hyödyntämään yhä enemmän myös palveluihin ja elämyksiin perustuvissa yrityksissä, näistä osuvana esimerkkinä nettikasinot, tunnettu kotimainen Supernopea mukaan lukien. Valokuvien ja videon merkitys myös palveluihin ja elämyksiin perustuvissa yrityksissä on kasvanut, sillä kuvan ja äänen kautta pyritään luomaan mielikuvia ja kokemuksia, joita ei internetin kautta pystytä fyysisesti välittämään.

Kaupallisen valokuvauksen eri muotoja

1) Muotivalokuvaus

Yleensä studiossa tai ennalta lavastetussa tilassa järjestetty kuvaustilanne. Mukana voi olla malleja, jotka mainostavat esimerkiksi kauneuteen, muotiin tai hyvinvointiin suunnattuja tuotteita tai palveluita.

2) Tuotevalokuvaus

Muotivalokuvauksen tapaan joko studiossa tai ennalta lavastetussa tilassa tapahtuva kuvaustilanne. Tämän valokuvauksen päämääränä on saada mainostettavan tuotteen tai palvelun ominaisuudet esille mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

3) Korporatiiviset ympäristökuvat

Korporatiivisilla ympäristökuvilla viitataan työntekijöiden tai yrityksen edustajien kuvaamiseen heidän omassa työympäristössään. Näistä esimerkkeinä voidaan mainita kokit täydessä toiminnassa keittiössään, asianajajat poseeraamassa työpöytänsä takana, kauppias esittelemässä tuotevalikoimaansa tai vaikkapa koirankouluttaja syleilemässä sympaattisesti koiraansa. Korporatiivisten ympäristökuvien tarkoituksena on rakentaa yritykselle inhimillistä brändiä ja tehdä palvelun tai tuotteen takana seisovien ihmisten kasvot asiakkaalle tutuiksi.

4) Maisema- ja arkkitehtuurivalokuvaus

Maisema- ja arkkitehtuurivalokuvauksen päämääränä on tietyn tilan tai maiseman kaupallistaminen. Tämäntyyppisiä valokuvia käytetään hyväksi esimerkiksi kiinteistövälityksessä, kiinteistösijoittamisessa sekä urakointi- ja rakennusfirmoissa.

5) Ruokavalokuvaus

Ruokavalokuvaus on jo varsin erikoistunut kaupallisen valokuvauksen tyyppi. Alati kasvavassa elintarviketeollisuudessa ruokavalokuvauksen päämääränä on vedota kuluttajan primitiivisimpiin aisteihin ja herättää katsojassa ruokahalua esimerkiksi kuvan sommittelun, värien ja valaistuksen kautta. Kuvaustilanteissa käytetään usein myös nautittavaksi kelpaamattomia elementtejä, joiden avulla raaka-aineiden ominaisuuksia, volyymia tai väriä saadaan tuotua paremmin esille.