Suomessa valmistuu jatkuvasti uusia valokuvaajia tähän monipuoliseen ja kiinnostavaan ammattiin. Kyseessä on kuitenkin monen muun taiteenalan tapaan haastava ammatti, jonka tulevaisuudennäkymät ovat jokseenkin suppeat. Siinä missä uusia valokuvaajia saapuu alalle tiuhaan tahtiin, työpaikkoja vapautuu lähinnä edellisten valokuvaajien eläköityessä. Moni valokuvaaja suuntaakin yhä enemmän yrittäjäksi tai freelanceriksi, sillä satunnaisia kuvauskeikkoja annetaan yhä useammin itsenäisesti työskenteleville valokuvaajille.

Alkuun pääsee matalalla riskillä

Freelancerina toimiminen ei onneksi edellytä varsinaisen yrityksen perustamista, joten alkuun pääsee suhteellisen helposti. Uransa alkupuolella oleva valokuvaaja voi yhtä hyvin lähteä mukaan myös kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta ja kokeilla siipiään lähes riskittä. Laskutuspalvelu tarjoaa loistavan alun nimenomaan aloitteleville yrittäjille, sillä kyseinen palvelu hoitaa tämän puolesta kaikki verotukseen, laskutukseen, kirjanpitoon ja muuhun byrokratiaan liittyvät paperit ja sopimukset. Näin valokuvaaja itse voi keskittyä uusien työkeikkojen hankintaan, palveluidensa mainostamiseen ja kokemuksen kartuttamiseen.

Sitten, kun oman yrityksen aika tulee, sen perustaminen kannattaa aloittaa perusteellisesta ja kattavasta liiketoimintasuunnitelmasta, joka kertoo mitä yrityksessä tullaan tekemään ja millä keinoin. Tärkeintä yrityksen perustamisessa on tietysti liikeidea, joka tulee osata selittää hyvin myös rahoittajalle, mikäli sitä haetaan ulkopuoliselta taholta. Vaikka yrittäjyys voi aluksi kuulostaa suuritöiseltä prosessilta, on aloitteleville yrittäjille tarjolla runsaasti niin tietopaketteja, neuvontaa kuin valtakunnallisia rahoitusohjelmiakin, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Ota vastuuta ja nauti vapauksista

Kotimaiset valokuvausalan yritykset ovat usein suhteellisen pieniä; tilastojen mukaan jopa 90% on pelkästään yhden tai maksimissaan kahden ihmisen yrityksiä. Näin ollen liikevaihto on myös usein matala, eikä valokuvaus kansantaloudellisestakaan näkökulmasta katsottuna ole kovin suuri toimiala. Oman valokuvausalan yrityksen perustaminen näin pienelle alalle on siis suuri haaste, mutta alan kokemus, kunnollinen asiakasosaaminen, hyvä liikeidea ja ennen kaikkea taito markkinoida omia palveluitaan voivat auttaa viemään pitkälle.

Yrittäjyys tuo mukanaan sekä vapauksia että paljon vastuuta. Yrittäjän vapauksia ovat niin omien työaikojen ja toimintatapojen kuin asiakkaiden ja yhteistyökumppanienkin valinta. Kaikki nämä vapaudet tuovat kuitenkin mukanaan vastuuta, sillä yrittäjä vastaa itse työstään sekä asiakkailleen että muille sidosryhmilleen. Vastuulla onkin suuri vaikutus etenkin tällaisella alalla, jolla kilpailu on kovaa.